Dodon, acuzat că blochează acordul cu FMI; Negruța: E ghidat de propriile poveri și de fraza „după noi, potopul”

https://www.jurnal.md/ro/news/1ec6bd350015d832/dodon-acuzat-ca-blocheaza-acordul-cu-fmi-negruta-e-ghidat-de-propriile-poveri-si-de-fraza-dupa-noi-potopul.html

Igor Dodon îndepărtează Republica Moldova de un dialog activ cu partenerii de dezvoltare, în special blochează practic semnarea unui acord cu FMI si lipsește statul de resurse importante, consideră expertul economic Veaceslav Negruța.

„Dodon are mai multe datorii si angajamente neonorate față de creditorii sa protectorii săi. Și a decis, cu ajutorul lui Șor, să-și „onoreze” angajamentele personale in detrimentul intereselor RM. Totodată, Dodon crează premise periculoase și antagonizează artificial și mai mult spiritele din societate. Toate aceste mișcări îndepărtează RM de un dialog activ cu partenerii de dezvoltare, în special blochează practic semnarea unui acord cu FMI si lipseste Moldova de resurse importante atât pentru bugetul 2020, cât și pentru 2021”, a declarat Negruța pentru Jurnal.md.

„Totodată, Dodon mizează că aceste decizii forțate, la limita legalității și constitutionalitătii, îi vor fi de folos în agenda electorală, în eventualitatea alegerilor anticipate. De fapt, aceste decizii au ca scop să îndepărteze RM de rezolvarea problemelor societății. Dodon e ghidat propriile poveri și de fraza – după noi, potopul”, a adăugat Negruța.

Precizăm că ieri Comisia parlamentară economie, buget și finanțe a avizat inițiativa PSRM care prevede anularea legii prin care datoria pentru frauda bancară era pusă pe umerii cetățenilor. Legea votată în 2016 prevede emisia obligaţiunilor de stat la valoarea nominală, la rata fixă a dobânzii, pe termene de până la 25 de ani, în volum total de până la peste 13,58 de miliarde de lei, cu rata efectivă a dobânzii de 5 la sută.

Într-un răspuns pentru Jurnal, Fondul Monetar Internațional s-a declarat îngrijorat de faptul că propunerile recente de inversare a acțiunilor importante întreprinse după ce a avut loc devalizarea din sistemul bancar riscă să submineze eforturile de reabilitare a sistemului financiar al Republicii Moldova.