Alegerile președintelui Republicii Moldova se apropie de finalul lor logic. Duminică avem de ales între oameni buni și oameni răi.

Oamenii buni, prin definiție, sunt mai mulți și diferiți. Ei văd lucrurile prin prisma unor valori de care se conduc în viață. Valori preluate din educație, cărți citite sau de la oameni deosebiți. Aceste lucruri îi formează ca personalitate și îi ajută să se realizeze în ce știu ei să facă mai bine. Oamenii buni sunt acei care formează o societate contemporană și modernă. Ei mișcă lucrurile din loc. Ei sunt generatorii de idei, afaceri, venituri, viitorul societății.

Pe de altă parte, oamenii răi sunt puțini la număr, dar sunt uniți. Îi leagă niște istorii, secrete mai vechi, „afaceri”, prietenii din trecut. Ei sunt vulnerabili unii față de ceilalți în interiorul grupului lor de oameni răi. De regulă, acești răi mai și conduc, deocamdată, anumite procese, influențează anumite decizii, impun anumite reguli nescrise, inclusiv multor oameni buni. Oamenii răi sunt buni de minciună, de manipulare, de folosire a resurselor umane și financiare pentru a menține controlul total sau parțial asupra celor din preajma lor, dar și asupra oamenilor buni. Oamenii răi sunt toți la fel, ei se aseamănă izbitor de mult între ei. Între ei, nu există diversitate în gândire, vorbă și acțiune. Ei sunt șablonați și limitați la niște standarde, mesaje și apucături impuse de șeful lor.

Sunt rare situațiile când oamenii răi sunt identificați și decupați în măsură să fie ușor neglijați, trecuți cu vederea și înstrăinați de la putere de către oamenii buni. Doar fiecare are un singur drept de vot, iar oamenii buni sunt mult mai mulți decât cei răi.

Duminică vom alege, prin vot, neghina din grâu și o vom arunca, să fie ciugulită de porumbei, ciori sau alte păsări ciupitoare de neghină. Alegerea e simplă de tot: e clar cine sunt oamenii buni și cine e din oameni răi.

Oamenii răi pot pune la cale orice scenariu doar pentru a se menține la pupitrul vieții politice, economice, financiare sau sociale în Republica Moldova. De la falsificări, intimidări și șantaj până la provocări, confruntări și invazii de alți răi de prin alte părți.

Dar oamenii buni sunt oameni pașnici și pot impune respectarea Legii prin propriul exemplu, prin propriul comportament și prin îndemnul la instituții ale statului care să-și facă meseria. În instituțiile statului, la fel, sunt mulți oameni buni – copii din oameni buni.

Deseori se întâmplă că mulți oameni buni, din bunătatea lor, lasă pe cei răi să decidă pentru ei și se dau într-o parte când e momentul să se implice. Dar duminică trebuie să fie altfel: fiecare om bun trebuie să-și ia propria soartă în propriile mâini! Să meargă la vot și să îndemne altă lume bună la fapte demne de niște oameni și cetățeni adevărați.

Fiecare vot contează!

Și doar așa, într-o bună zi, și în Republica Moldova oamenii buni, majoritari, vor veghea ca Legea să fie egală pentru toți, iar faptele rele să fie penalizate pe măsură.

Unde-i unul, nu-i putere, unde-s doi – puterea crește!

Mergem la vot!