Săptămâna aceasta autoritățile au încercat să ne fericească iar. De astă dată conducerea guvernului, de la tribuna din președinție, ne-a declarat precum că „roada de grâu, porumb sau semințe de floarea-soarelui din acest an permite satisfacerea necesităților interne de consum, chiar dacă aceste culturi au fost afectate de secetă”.

Pentru a fi mai convingătoare, autoritățile au prezentat și niște cifre: în acest an s-au recoltat în jur de 620-630 de mii de tone de grâu, consumul intern fiind de 350 de mii de tone. Roada de porumb a fost de 800 de mii de tone, cu un consum anual estimat la 700 de mii de tone, semințe de floarea-soarelui s-ar fi colectat 400 de mii de tone, consumul intern însemnând această cantitate. Aparent, „ne merge bine”, vorba cântecului.

În același timp, statistica oficială pentru trimestrul doi, adică prima perioadă care captează unele din efectele epidemiei Covid, arată că în R. Moldova se atestă o reducere economică în termeni reali de 11,5% comparativ cu perioada respectivă a anului precedent. Să nu uităm că în trimestrul întâi, la fel, am avut o descreștere considerabilă, de 7%. Aparent, estimările oficiale ale autorităților, care tot insistă că descreșterea economică în 2020 va fi de doar 4,5%, sunt deja date peste cap.

Economia este în cădere liberă. Iar trimestrul trei și trimestrul patru, din păcate, vor fi la fel de complicate și negative ca efect pentru statistica oficială, dar și pentru fiecare om și agent economic în parte. Reducerea drastică a consumului din cauza sărăcirii populației și reducerii considerabile a venitului disponibil vor avea efect puternic asupra sectorului serviciilor în special, dar și a încasărilor la buget, în următoarele perioade de timp, care nu se vor limita doar la anul 2020.

Bravada emanată de autorități în condiții de criză crescândă are o singură explicație: încercarea de a arăta bine în declarații până la alegeri, pentru a nu știrbi „imaginea” candidatului puterii la aceste alegeri. Iar după acea zi – vie potopul. Asta ar fi logica autorităților de azi. Pentru că dacă ar exista un pic de responsabilitate, în situația constatată deja azi și de statistica oficială, ar fi fost prezentat de urgență un plan de anti-criză, cu o diagnoză pertinentă a situației și a măsurilor propuse pentru corectarea lucrurilor, precum și pachete targhetate de ajutoare cu caracter economic, financiar și social.

Nu există criză financiară!” – asta declara ministrul economiei Dodon în 2008 și până în iulie 2009, ca ulterior să avem efecte grele de îndurat și corectat după încercarea ministrului de atunci de a ascunde realitatea sub preș. Scopul de atunci era identic cu cel de acum – de a trece cu bine de alegeri. Cu minciuni, cu manipulări, cu bravade care să acopere sărăcia și necazul oamenilor afectați de criză.

Anul 2020 nu e cel mai complicat an economic din ultimii zece ani pentru R. Moldova. Acest an e unul dintre cei mai grei ani din ultimii 20 de ani. Și nu doar Covid și seceta sunt de vină. Avem cea mai iresponsabilă guvernare care aprofundează criza epidemiologică care se transformă în una economică, urmată de cea financiară, cu trecere treptată într-o criză umanitară.

Încercarea de a prezenta roada anului 2020 ca una suficientă pentru necesitățile interne este o manipulare. O bună parte din această producție (grâu, floarea-soarelui, porumb, altele) este contractată sau chiar gajată în favoarea creditorilor care, la rândul lor, au contracte de livrare a producției respective. Doar nimeni nu poate să afirme azi că întreaga roadă, atâta cât este, e destinată pentru consum intern și va asigura securitatea alimentară pentru cel puțin un an înainte. Cel puțin – pentru că sunt semnale clare de risc pentru anul agricol 2021, ca efect al secetei prelungite și asupra plantelor multianuale, dar și asupra lucrărilor de toamnă, atât de determinante pentru roada din 2021.

Guvernanții nu vin să ne arate cum și cu ce politici vor ajuta societatea să depășească această situație, dar încearcă să ne hrănească cu o nouă porție de baliverne doar pentru a-i asigura lui Dodon belșug, voie bună și distracții pentru următorii patru ani de mandat. Doar că minciuna nu poate fi de durată, iar realitatea introduce corectările necesare.

Atenție maximă: criza cea mare e aici deja! Iar de responsabilitatea viitoarelor guvernări depinde cât de mulți nu ”vom muri”, precum a menit actuala guvernare…