(în baza articolului https://www.mold-street.com/?go=news&n=5677

Epopeea cont®actelor între autoritățile RM și Frontera – ”greșeală în text” sau cont®act coordonat?:

  1. 25 aprilie 2016 – Consiliul Național PPP decide excluderea examinării unui proiect privind posibila concesionare a zăcămintelor și hidrocarburilor propus ca PPP.
  2. 20 iulie 2016 – guvernul aprobă HG nr. 895 ”privind concesionarea lucrărilor de exploatare geologică a hidrocarburilor pe teritoriul RM, cu ulterioara lor exploatare”.
  3. începutul lunii septembrie 2016 – Agenția Proprietății Publice indică o ”greșeală în text” în procesul verbal al ședinței CN PPP din 25 aprilie 2016 și tot în septembrie este substituită decizia cu una deja ”corectată”, despre aporbarea concesionării de către CN PPP în 25 aprilie 2016.
  4. 01 noiembrie 2016 – comisia V. Munteanu desemnează compania Frontera câștigătoare a ”concursului de selectare a concesionarului lucrărilor de exploatare geologică a hidrocarburilor pe teritoriul RM, cu ulterioara lor exploatare”.
  5. 30 decembrie 2016 – HG nr. 1439 ”cu privire la transmiterea dreptului de desfăşurare a lucrărilor de explorare geologică a hidrocarburilor pe teritoriul Republicii Moldova, cu ulterioara lor exploatare”, aprobată contrar procedurilor legale și publicată în MO din 02 ianuarie 2017.
  6. 02 ianuarie 2017 – V. Munteanu semnează acordul de concesiune.
  7. 03 martie 2017 – premierul P. Filip și președintele companiei Frontera Resources International LLC Steve C. Nicandros au semnat ”Declarația comună privind exploatarea, producția și dezvoltarea resurselor de hidrocarburi în RM”.

Câteva detalii interesante:

  1. HG nr. 895 din 20 iulie 2016 stabilește concesionarea lucrărilor DE EXPLORARE GEOLOGICĂ a hidrocarburilor pe teritoriul RM, cu ulterioara lor exploatare. În două anexe sunt stabilite condițiile (i) ”de concesionare a lucrărilor de explorare geologică a hidrocarburilor (gaze naturale şi petrol) pe teritoriul Republicii Moldova, cu ulterioara lor exploatare, conform anexei nr.1” și (ii) condițiile ”de organizare şi desfăşurare a concursului de selectare a concesionarului, conform anexei nr. 2”. Iar ”Condiţiile de concesionare a lucrărilor de EXPLOATARE vor fi stabilite de Guvern. Să înețelegem că ulterior (http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=365933). Totodată, premierul P. Filip semnează pe 3 martie 2017, în prezența ambasadorului SUA, cu președintele Frontera Steve C. Necandros ”Declarația comună privind EXPLOATAREA, PRODUCȚIA și DEZVOLTAREA resurselor de hidrocarburi în RM”. Cum adică? Doar concesionarea s-a făcut pentru explorarea geologică, nu și pe exploatare și producție. Sau deja e concesionat tot procesul ulterior? E un abuz din partea premierului? Cert că da! Pentru că a semnat cu o companie ”selectată” pentru explorarea geologică, iar ”condițiile de concesionare a lucrărilor de exploatare” nici n-au fost stabilite de către guvern deocamdată.
  2. În toată epopeea cu ”greșeala tehnică” există un element care explică totul, inclusiv și deciziile coordonate ulterior: întrevederea coordonatorului majorității de guvernare din RM V. Plahotniuc cu ”o importantă comunitate a oamenilor de afaceri”, despre care a fost informat publicul încă în ziua de 5 mai 2016 (inclusiv pe fb), exact între ședințele CN PPP din 25 aprilie și decizia guvernului din 20 iulie. Acolo, probabil, și a fost ”corectată greșeala tehnică”, prin cont®acte directe.

http://www.pdm.md/ro/noutati/stiri/vlad-plahotniuc-s-intalnit-cu-importanti-potentiali-investitori-americani-moldova (în poza este prezentată aceiași persoană (Necandros) ca și cea de aici, doar că fără a fi enunțată ”Frontera”, în procedură de faliment inițiată la acel moment: https://www.mold-street.com/?go=news&n=5656 ).

Iar instituțiile Statului iar se comportă așa cum sunt ”setate” să se comporte.

P.S.:

A. Candu despre Frontera: “… investițiile companiei americane în domeniul forării, este cea mai bună garanție a securității, similar cu desfășurarea unei baze NATO”.

Să compari în așa fel un sistem de securitate politico-militar cu un off-shore – este similar cum e să nu vezi diferența între “consolidare fiscală” și “optimizare fiscală” sau să nu vezi vre-o diferență între canal și canalizație. Dar dacă așa e setat sistemul și cei care-l reprezintă …
Advertisements