Guvernarea de la Chișinău seamănă leit cu guvernarea de la București (valabil și viceversa) . Acțiuni și tehnici similare în promovarea intereselor de grup, intereselor personale ale unor personaje, pentru asigurarea protecției activelor acestora, fruct al fărădelegilor admise. Prin legalizarea ilegalităților. Și sacrificând totul: Legea, supremația Legii, Stat de drept, egalitate în fața Legii, …

Societatea din RM și din România reacționează, însă, diferit.

Intențiile guvernării de la București, de amnistiere nemeritată și pe sub masă, au fost subiect al mai multor critici și nemulțămiri publice, proteste masive în toate orașele mari. Iar decizia nocturnă a guvernului coordonat de Dragnea, el fiind și unul dintre beneficiarii acestei legi, urmează să adâncească prăpastia între guvernanți și societate.

O lege similară, de amnistie, a fost adoptată de guvernarea de la Chișinău în iulie 2016. În ajunul sărbătorilor și sub acoperirea aniversării de 25 de ani. Guvernanții au știut cum s-o treacă și când, ca societatea să tacă și să nu realizeze riscurile ulterioare. Această lege acum este abil folosită de coordonatorul guvernării pentru a scoate basma curată, mai mulți păcătoși, dar cooperanți și obedienți guvernării, prin schimbarea articolelor de învinuire. Chiar dacă s-a scris și s-a vorbit, guvernarea rămâne imună la orice voce tot mai puțin rămase. Iar cei care îndrăznesc – se aleg cu intimidări, presiuni și împachetări coordonate din partea guvernanților.

La Chișinău a apărut pe 1 decembrie 2016 și o altă făcătură de proiect de lege, de amnistie a capitalurilor guvernanților. Și nu e o lege de utilizare locală. Beneficiari indirecți pot fi toate personajele din regiune și din lume care și-ar dori legalizarea păcatelor ”de-acasă”. Implicarea unei părți din societatea civilă a reușit, totuși, să zădărnicească proiectul Candu&Co să devină lege. Deocamdată.

Dar ce urmează? La București. Dar și la Chișinău.

Cine sau ce coordonează coordonatorii? Care cresc prăpastia între guvernanți și cetățeni. Care elimină Statul de drept și cresc regimuri.

01.02.2017

relevant:

https://vnegruta.wordpress.com/2016/09/12/legea-amnistiei-rasplata-pentru-loialitate-regimului/

https://vnegruta.wordpress.com/2016/12/08/amnistie-sau-amnezie/