Dodon-președinte – a fost decis încă în primăvara lui 2015. De câteva persoane, inclusiv străine.
Pentru a realiza decizia din 2015 au trebuit doar câteva mișcări coordonate de făcut:
1. Pentru că era prea evident și prea simplu sa fie pus Dodon președinte de către un parlament, cu pretenții de “pro-european” prin majoritatea sa, dar nu şi imposibil, a trebuit, totuși, impusă formula “ales cu poporul“, prin vot direct.
2. Abil a fost plasată idea, ca cerință a protestatarilor, alegerea președintelui prin vot direct. Dodon a știut de ce s-a făcut “protestatar“.
3. A fost mobilizată o parte din deputați (ne-democrați, ca să nu fie prea evident) să vină cu sesizarea (ne)constituționalității formei de alegere a președintelui de către parlament, impusă din 2000. Aceiași deputați, care și în 2010 ar fi putut face la fel, să meargă la Curte, dar au ales atunci prin referendum să ceară. Unii poate chiar din sinceritate au făcut-o acum. Poate. Unii.
4. Pentru mai multă credibilitate scenariului, dar și complicitate – au fost readuși la guvernare fidelul nea Mihai și prietenii lui (chiar dacă nea Mihai şi acum pretinde precum că el personal ar fi decis să revină la guvernare din interese “pro-europene”).
5. 04 martie 2016.
6. Martie – decembrie 2016 – exerciţiu electoral. 
7. Dodon – președinte ales.
8. Cu participarea/complicitatea tuturor la acest spectacol coordonat.
9. Decembrie 2016 – încununarea operei celor câțiva care au decis în 2015.
10. “Democratic” – confirmat de observatori, locali și străini.
11. Ce urmează după atâta “democrație”? Regim?
 ___________________________________
Confirmat de către participanți/intermediari ai deciziei din 2015:
“La Bishkek, în cadrul unei conferințe de presă, președintele Kârgâzstanului, Almazbek Atambaev, a spus că vizita secretă la Chișinău, în 2015, atunci când s-a întâlnit cu oligarhul Vladimir Plahotniuc, este secret de stat. „Mai mult de atât nu vă voi putea spune niciodată. Există așa o noțiune numită – secret de stat”.
Almazbek Atambaev: „Era vorba despre relațiile R. Moldova cu UE și cu Rusia. Eu am purtat discuții cu Putin și cu demnitarii moldoveni (Vladimir Plahotniuc –n.r.), dar și cu Angela Merkel. Ideea de bază era faptul că nu trebuie niciodată să-i sucești mâinile R. Moldova, la fel cum s-a procedat în cazul Ucrainei. Altfel, lucrurile ar fi putut lua o întorsătură total neplăcută.
În Republica Moldova a fost ales un nou președinte și situația este stabilă. Într-o oarecare măsură, aceasta este și meritul nostru. Nu este nevoie să căutați doar nămol peste tot…”.
01.12.2016