Pe 9 septembrie 2016 pm Filip a postat pe o reţea de socializare stenograma şedinţei secrete din martie 2015, însoţită de un comentariu care începe aşa:  „Public aici stenograma ultimei ședințe de guvern privind acordarea creditului de urgenţă în cazul BEM, bani care aveau rolul de a proteja economiile oamenilor. Înțeleg că doamna Maia Sandu a dat în judecată Guvernul pentru acest document, îi ofer prin această postare posibilitatea să o citească, să nu mai cheltuie bani pe judecată şi timp pe show-uri electorale.”   De unde am aflat că doar dna Sandu a avut curaj să pună întrebări de clarificare şi să-i incomodeze puternic pe cei care coordonau acest proces în derulare de extragere a miliardelor din sistemul bancar.

Atunci pm Filip a postat doar stenograma şedinţei din martie 2015, nu şi stenograma din noiembrie 2014. În plină campanie electorală pm Filip a decis să reţină intenţionat publicarea stenogramei din noiembrie 2014, astfel creând teren şi contribuind la debitarea de minciuni din partea unor candidaţi împotriva dnei Sandu. Pm Filip astfel are contribuţia sa personală în înscăunarea celui dorit de pd în funcţie de preşedinte.

Asta a fost.

După alegeri, pe 16 noiembrie 2016, judecătoria Buiucani a emis o decizie prin care obligă Cancelaria de stat, adică pe pm Filip, să prezinte stenograma tăinuită din şedinţa guvernului unde a fost aprobată HG nr. 938 din 13 noiembrie 2014. Ulterior, totuşi, pe 18 noiembrie, vineri la 17.50, pm Filip încearcă să dreagă busuiocul, plasând ceva care seamănă cu o stenogramă din acea şedinţă în care s-a dat startul operaţiunii „furtul miliardului” (readuc aminte: în plină campanie electorală din 2014).

1.

Prima întrebare, evident, este către pm Filip: de ce cele două stenograme au fost prezentate la o diferenţă de peste două luni, cea dea doua (din martei 2015) – în campanie electorală, iar prima (din noiembrie 2014) – abia după alegeri şi doar fiind obligat de instanţă? E o coincidenţă sau faptă premeditată? A fost ce de tăinuit?

2.

O observaţie generală vine din comparaţia primei stenograme cu cea dea doua: cea din martie 2015 are toate rechizitele necesare unui document oficial, ştampile şi notiţe. Conţinutul şi textul prezentat este conform descrierilor noţiunilor de stenogramă, care redă exact conţinutul şi logica discuţiilor stenografiate. Prima stenogramă, însă, cea din noiembrie 2014, este prezentată altfel, iar cuvintele sau rupturile de fraze ne pot duce la două presupuneri întemeiate: sau e un extract din stenogramă sau persoanele antrenate în discuţiile de atunci au încercat să vorbească cât mai puţin pentru protocolare oficială, ei cunoscând subiectul discutat şi aspectul delicat al deciziilor cărora urmau să le dea caracter legal.

3.

Din stenograma recent făcută publică de pm Filip, cea din şedinţa din noiembrie 2014, nu se poate clar stabili cine, totuşi, a participat în şedinţa guvernului în care a fost aprobată hg secretă nr.938  din 13 noiembire 2014. Dar cert se poate deduce că cel puţin actualul pm Filip, ex-pm Leancă, ex-guvernatorul Drăguţanu, actualul preşedinte al parlamentelui, ex-viceprim-ministru, ministru al economiei de atunici Candu, ex-ministru al finanţelor Arapu, ex-ministru de interne Recean, ex-secretarul general al guvernului Bodiu, ex-ministru al justiţiei Efrim, preşedintele AŞ Duca au participat în acea şedinţă. http://lex.justice.md/viewdoc.php?action=view&view=doc&id=358103&lang=1

4.

Şi din aceste rupturi de ganduri şi fraze se poate deduce că şedinţă din noiembrie 2014 a fost bine regizată. Se observă că doar câţiva participanţi sunt în temă, iar alţi câţiva – din curiozitate sau din anumite temeri încearcă să precizeze sau chiar să atragă atenţia la anumite situaţii posibile. Cei care erau în temă au avut şi rolul să potolească orice întrebări şi curiozităţi prin reacţii scurte şi fără detalii. Ca să nu înţeleagă nimeni despre ce este vorba. Şi asta în condiţii când era vorba de 9,5 miliarde lei, care au creat mari distorsiuni şi dezechilibre macroeconomice în noiembrie 2014 – 2015 – 2016 – …

5.

Să admitem că discuţii mai detaliate au fost în comitetul naţional de stabilitate financiară. Atunci unde-s stenogramele acelor şedinţe? Doar oficial n-a fost declarată nici situaţie de criză şi nici entitate special creată pentru gestionarea crizelor, conform prevederilor legale, n-a fost instituită nici până azi – condiţii necesare pentru decizii de alocare de credite de urgenţă de la BNM şi eventual cu garanţie de la Guvern…

6.

De ce nu se aud sau nu se vad în stenogramă alte voci? Doar decizia a fost „aprobată” aparent unanim, cum anunţă ex-pm la sfarşit de şedinţă. A fost, probabil, un stres pentru membrii guvernului să fie solicitaţi să semneze colectiv obligaţiune de „secret”. Iar unii membri ai guvernului nici n-au înţeles ce au discutat pentru că în mapele cu proiect de decizii secrete în noiembrie 2014 se pare că aveau puse materiale irelevante, din şedinţa precedentă.

7.

Vă imaginaţi cum avea să arate această stenogramă dacă în acea şedinţă avea să fie prezentă  şi dna Sandu. Cel puţin – ca cea din martie 2015. O curiozitate mă mai frământă – data şedinţei de 7 noiembrie 2014, aşa cum pretinde pm Filip, a fost aleasă special când dna Sandu nu era disponibilă sau e o simplă coincidenţă? Pentru că despre această şedinţă şi despre decizia luată au ştiut doar cei care au regizat şedinţa şi cei care au fost în şedinţă. Iar hg aprobată este datată cu 13 noiembrie 2014

Vă imaginaţi cum aveau să decurgă alegerile prezidenţiale 2016 dacă pm Filip era să fie cu adevărat pro-european şi avea să se ghideze de puterea Legii şi nu de legea puterii…

Şi asta e doar un mic exemplu de coordonare şi complicitate între câţiva cu interese de grup. Şi instituţii la cheremul regizorului.

P.S.: stenograma de la pm Filip, așa cum este ea, corelează perfect cu niște înregistrări audio apărute recent în spațiul public, care ţin de acea perioadă din 2014.

20.11.2016

 

Advertisements