1.

Lupu a fost retras deoarece putea ajunge în turul doi doar printr-o fraudare masivă, care putea costa guvernarea coordonată mult şi o lipsea de legitimitatea şi aşa şubredă. Retragerea lui Lupu a fost benefică lui Dodon, chiar dacă s-a dorit salvarea imaginii PD şi evidenţierea rolului decisiv al coordonatorului. Dar a creat confuzie între partenerii PD-ului de la guvernare. Din rezultate se vede că Lupu nu avea decât poate 4%, din care 3% au migrat spre dodon, 1% – spre Leancă. PD nu mai este credibil şi intră în rebranding. Va încerca să se agaţe de ceva, dar direcţia e certă. Şi coordonatorul va fi tot mai prezent ca să-şi menţină capitalizare percepţiei generalizate de cel care le rezolvă pe toate. O greşeală fatală pentru aceştia, totuşi, a fost admisă pe 26.10. Nu e vorba de retragerea propriu-zisă.

2.

Ghimpu a reuşit să convingă. Prestaţia din ultimii ani i-a oferit lui Ghimpu posibilitate să revină la planul lui strategic 2026. Totodată, l-a lipsit şi pe nepot de perspective politice. PL a pierdut definitiv cel mai important element – propria identitate.

3.

Leancă a ascultat iar nu de cei care aveau intenţii şi sugestii bune, de retragere. A ratat şansa de a ieşi cu capul sus şi împăcat cu cei din familia popularilor europeni, dar şi cu cei puţini susţinători, care au mai rămas pe aici. Scorul este oricum unul de mulţumire pentru regimul liberalizat de vize. Şi cam până aici a mers proiectul.

4.

Ciubaşenco a luat punctaj pe inerţie şi pe liderul acestuia. Perspectivele sunt în ceaţă odată cu incertitudinea crescândă a componentei determinante, celei financiare, de mai departe.

5.

Sandu a fost cel mai sincer şi credibil concurent. Dedicaţie şi implicare personală pe întreaga durată scurtată de campanie, dar şi coerenţa mesajelor, în pofida lipsei de acces în spaţiul mediatic controlat de oligarhi – sunt elementele cheie ale succesului de accedere în turul doi. Un candidat altfel decât sistemul – asta a văzut lumea.

6.

Dodon – candidatul confortabil pentru actuala guvernare. Îndosariat, partener fidel(izat) al tuturor regimurilor, plagiator, finanţat prin Bahamas, mogul media – vulnerabilitatea sa vine de aici. Scorul de aproape jumătate din voturi se datorează unui efort conjugat, fără precedent, între Dodon, cei de la guvernare şi mitropolitul cu alte feţe bisericeşti.

7.

Toţi ceilalţi concurenţi – este bine că lumea crede în dreptul constituţional de a fi ales. Şi fiecare a avut dreptul să-şi testeze propria popularitate în eventualitatea unor noi proiecte politice ulterioare. Sper că fiecare va trage concluzii şi va lua decizii pe măsură pentru viitor.

8.

Per total – odată cu retragerea lui Lupu din cursă, motivaţia (celor de la guvernare) de falsificare masivă în ziua alegerilor s-a redus considerabil. Cu toate abaterile şi abuzurile de până-n ziua alegerilor – totuşi, rezultatele arată anumite tendinţe şi direcţii pentru viitorii câţiva ani. Iar turul doi ar trebui să se axeze pe problematica internă a Republicii Moldova şi mai puţin pe demagogie generalizată geo-strategică. Cine va fi mai credibil şi mai bine intenţionat pentru a curaţi spaţiul politic intern şi cine va fi mai convingător – acela ar putea oferi şi o nouă şansă Republicii Moldova.

Eu ştiu cine-i.

31 octombrie 2016

Advertisements