Un observator atent din afară al cazului cu care sistemul a trecut peste mine, pretins “abuz de serviciu”, mi-a atras atenţia la câteva lucruri interesante, legate de Legea amnistiei publicată recent. Care pretinde a fi întitulată şi “…în legătură cu aniversarea a 25-a de la proclamarea independenţei”.

Deci:

1.În Monitorul Oficial a fost publicată legea amnistiei, 09.09.2016.

2. Proiectul iniţial de lege arăta așa, trimis de la guvern:   http://www.justice.gov.md/public/files/transparenta_in_procesul_decizional/coordonare/2016/aprilie/LA_V-IV_actual_18_aprilie_2016.pdf

Conform acestui proiect “abuz de serviciu”, cu care au trecut peste mine, era subiect al amnistiei:

pp. (1) si (2) din art 327 din Codul penal aplicat din 2002 [art. 10 p. d) din proiect].

La fel şi pp. (1) si (2) art. 184 din Codul penal vechi, de până la 2002 [ art. 10 p. f) din proiect].

Deci, “abuz de serviciu”, toți bănuiții, învinuiții, condamnații. Conform ambelor coduri – erau amnistiați.

3. În drum spre examinare în parlament proiectul a trecut prin “coordonare”:

A fost modificat art. 10 d) (referitor la abuz de serviciu) codul nou, dar n-a fost modificat şi art. 10 f) (referitor la abuz de serviciu) conform codului vechi.

http://www.parlament.md /LegislationDocument.aspx?Id= 434bd500-9aa3-4ee8-a805-fac326 ca662a

Art. 10 d) se referă la CP din 2002 (http://lex.justice.md/ viewdoc.php?action=view&view= doc&id=331268&lang=2),

iar art. 10 f) se referă la CP până la 2002 (http://lex.justice.md/ viewdoc.php?action=view&view= doc&id=314072&lang=1).

4. Aceste două coduri corelează între ele: art. 327 (cod nou) corespunde art. 184 (cod vechi).

Deci, în varianta iniţială sub amnistie erau şi pp 1-2 art. 327 şi, respectiv, pp 1-2 art. 184.

În versiunea publicată în MO art. 327 a fost integral eliminat ca unul pasibil amnistierii, dar sub amnistie a rămas art. 184 pp 1-2.

Respectiv, reiese un tratament diferenţiat a aceloraşi categorii de cetăţeni cercetaţi, investigaţi, condamnaţi pentru aceiași categorie de abateri – “abuz de serviciu”.

Acest fapt este ilegal şi contrar spiritului declarat în preambulul Legii amnistiei. “Greşeală” s-a strecurat pentru ca acest sistem a avut grijă de mine personal, să mă penalizeze în continuare? Şi cum va fi corectată această “greşeală”? În care articol – în 10 d) sau în 10 f)? E uşor de presupus.

Culmea este că toţi “îndosariaţii” care au fost impachetaţi pe la procuratură pe parcursul anilor, dar care şi-au arătat loialitate guvernării coordonate sunt trecuţi pe acele articole  care cad sub amnistie. Evident, cei care încurcă sistemului – sunt persoane non-grata şi ţinuţi mai departe cu articole “coordonate” din timp, care nu sunt pasibile de amnistie.

Mai trist, campania publică a acestui proiect de lege la lansare cu motivaţia declarată, dar şi inclusă în nota explicativă la proiect, “de a economisi mijloace bugetare prin eliberarea a 1700 de deţinuţi” pare a fi un simplu fals.

Scopul principal este, de fapt, art. 2 din această Lege, care blochează toate investigațiile în derulare aflate în gestiunea procurorilor pe articolele care cad sub amnistie. E o armată întreagă de lideri şi lideraşi politici de diferite culori, convertiţi cu ajutorul dosarelor pornite, la o singură culoare. Sunt mulţi despre care anterior se zvoniseră despre păcate grave, după care procurorii n-au mai vorbit prea multe, până când clienţii “s-au orientat”. Presupun, unii dintre ei chiar au şi votat această Lege, fiind în conflict de interese. Așa s-au plămădit majorităţi de guvernare.

Această Lege a amnistiei este achitarea poliței de loialitate acestui regim. Şi garanţia stabilităţii de mai departe. Amnistie pentru amnezie.

Un fel de legalizare a ilegalităților.

Apropo, pe caracatiţa descrisă în investigatia RISE, cu drumurile şi proceduri concertate, e deschis dosar doar pentru neglijenţă în serviciu, care cade sub amnistie… coordonat: https://www.rise.md/articol/banii-disparuti-in-asfalt-prin-contracte-orchestrate/

Miza mea nu este amnistia. Miza mea este că atunci când se prăbuşeşte regimul se mai întâmplă că oamenii care au suferit să fie şi reabilitaţi.

12.09.2016

P.S. sincere mulțumiri observatorului care monitorizează atent.

 

 

Advertisements