Un cetăţean moldovean avea un leu. L-a dus la bancă.

Peste un timp a aflat că leul lui a dispărut. Dar i s-au dat asigurări că-şi va lua leul înapoi. Garantat.

Cetăţeanul, în 25 de ani de muncă, prin preţuri, curs şi alte “pârghii”, a contribuit la formarea rezervelor valutare la BNM. Din 2,7 miliarde dolari avea şi el leul lui acolo.

BNM a decis să-i dea cetățeanului leul lui dispărut din bancă, așa cum i s-a garantat, din leul lui din rezervele valutare.

Dar cu o condiție de la cei aleşi: că cetățeanul următorii 25 de ani să întoarcă leul înapoi celor care au garantat.

Ap iată stai şi te gândeşti: cum e posibil cu leul care încă nu e făcut de cetăţean să achiţi BNM pentru leul de acolo al aceluiași cetăţean, folosit pentru a-i achita leul dispărut dintr-o bancă tot cu bancă?

Şi asta încă nu e tot.

Pentru că sunt mulţi care nu aveau leu de pierdut în bancă, unii chiar nici nu s-au născut încă, dar care vor achita cu leul lor următorii 25 de ani liniştea şi capriciile celor care au gândit şi aplicat această inginerie.

„Triunghiul bermudelor” unde miliardele dispar e aici, în ţara „ninunilor”.

„Important e să fie legal”, ar zice unii. Şi au făcut să pară așa.

Alţii – important să nu accepte. Şi să insiste pe dezlegarea misteriosului triunghi.

09.09.2016

 

Ca într-un banc mai vechi, experiment oligarhic testat pe moldoveni:

La un moment dat, Bula ajunge intr-o mare criza de bani. Se gandeste sa mearga la vecinul lui evreu, Itic, si sa-i ceara 2 lei, ca imprumut pana la primavara.
Se duce la Itic. Itic il asculta atent, apoi ii zice lui Bula:
– Bine, iti dau 2 lei imprumut pana la primavara, dar imi lasi toporul ca zalog, si la primavara imi dai 4 lei inapoi, altfel nu ne invoim. E bine?
Mai de voie mai de nevoie, intr-un final, Bula accepta. Lasa toporul ca zalog, ia banii, si vrea sa plece.
Insa Itic il striga:
– Bai, Bula! Ia fii atent la mine, ce m-am gandit. La primavara stiu ca o sa-ti fie greu sa-mi dai inapoi cei 4 lei, iarna e lunga si grea, asa ca stii ce? Ia da tu acuma 2 lei inapoi, si la primavara iti mai ramane de dat doar 2 lei, ce zici, o sa-ti fie mai usor?
Bula se gandi putin, si recunoscu in sinea lui ca Itic are dreptate, si uite, e un vecin adevarat, asa ca fu de acord, ii returna inapoi cei 2 lei, si pleca acasa, ceva mai usurat.
Insa pe drum tot calcula:
– Hmmm! Bani nu am, topor nu am, insa m-am ales cu o datorie de 2 lei, si totusi nu a fost nimic in neregula…

 

Advertisements