O altă zi de vineri a fost plină cu evenimente iar. Unele se completau (sau poate se umbreau) pe altele.

5 august 2016 : temperaturi înalte, transpirații și cursul de schimb al zilei – 3 la 1 : 3 in și unu out.

Inițial, când a apărut știrea despre reținerea primilor 3 angajați (foști și actuali) de la BNM, apăruse o tentație de exclamare : oare chiar așa să fie?

Ulterior, când au apărut procurorii cu explicații, a devenit clar : pistă falsă, un fâs. Oare asta și-au dorit chiar procurorii ?

Motivația procurorilor: au argumentat reținerea celor trei angajați BNM cu spălarea banilor prin intermediul băncii comerciale Moldinconbank, 20 miliarde dolari SUA. Investigație internațională, anunțată anterior de organele de urmărire.

Din lecturarea Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului (http://lex.justice.md/md/325094/), însă, se poate ușor de concluzionat că primii care trebuiau să fie reținuți sunt … chiar ofițerii CNA, responsabili de monitorizarea tranzacțiilor dubioase și împuterniciți de Lege cu acțiuni prompte din partea acestora. De rând, poate, și cu angajați bancari. Și important: cu mulți ani înainte. Motive au fost suficiente. Nu și pentru instituțiile captive.

În realitate: primii trei (foști) angajați BNM reținuți, de fapt, ar trebui să răspundă la întrebările procurorilor legate de dezastrul bancar din RM, în primul rând, privind legalizarea ilegalităților în perioada ianuarie – august 2012. Perioadă “filtrată” de către BNM și exclusă abil din informația pusă la dispoziția companiei Kroll pentru elaborarea primului raport din aprilie 2015.

Referințe relevante (RECOMAND, chiar dacă se va mai reveni aici): https://vnegruta.files.wordpress.com/2015/05/2-bem-cronologie-partea-i.pdfpag. 31 (ultimul alineat), pag. 33 (în întregime) şi pag. 34 – despre legalizarea ilegală, promovată insistent de unii lideri politici, care, atunci, le purtau grija beneficiarilor recent auto-identificați și care, acum, le-au picat în dizgrația acelorași lideri politici. Legalizare ilegală, care ulterior a fost determinantă și fatală pentru toate cele 3 bănci în proces de lichidare acum, toate asociate unui grup de companii în raportul Kroll 1, dar şi consecințelor financiare pentru întreaga economie.

(Auto)denunțul lui Platon – motiv de (auto)sesizare a procurorilor anticorupție –

Platon: « Este adevărat, eu și partenerii mei am achiziționat acțiuni de la BEM. Am cumpărat aceste acțiuni de la Vlad Plahotniuc, inclusiv acțiunile pe care el le-a furat de la Țopi, iar eu le-am vândut apoi lui Șor, în 2013. » https://vnegruta.wordpress.com/2016/07/27/o-fraza-cat-un-plut-on/?iframe=true&theme_preview=true

Ce vor face mai departe procurorii : vor mima investigarea celor reținuți în cazul de spălare de bani (neglijență, zic procurorii) sau, totuși, vor investiga fraudele bancare, cu implicarea instituțiilor Statului, care au lăsat Republica Moldova expusă tuturor riscurilor economice şi financiare interne şi externe şi au lipsit-o de securitate economică și financiară elementară, prin extragerea unei părți din rezervele valutare ale BNM și prin insistența guvernanților de a transpune găurile în datorii ale cetățenilor pentru  25 ani înainte?

Procurorii acum mai au o pistă pertinentă, care reiese din (auto)denunțul lui Platon (de rând cu nota lui Reidman din 2005), dar și o mare rezistență instituțională de a nu observa acest (auto)denunţ. Dar el poate fi deznodământul celor întâmplate! Cel puțin a unei părți din această mare epopee.

Diferența acțiunilor BNM în cazul tranzacțiilor cu acțiunile BEM (2012) în comparație cu MAIB (2015-2016) e determinată de parteneriatul câtorva beneficiari atunci, în 2012, şi rivalitatea acestora acum, în 2015-2016. Să nu mai zicem şi de atitudini diferite în cazul MAIB în 2011, 2014 comparativ cu 2015-2016. Iar BNM și conducerea ei ar avea de răspuns despre/pentru competențe uitate, inacțiuni sau acțiuni inadecvate, toate coordonate. Pârghie utilă. Ca şi alte instituții de altfel.

Captivitatea instituțiilor Statului crește stabil.

Despre eliberarea protagonistului raportului Kroll: o necesitate vitală (temporară) pentru guvernarea din întuneric – gălăgie, circ şi „noi proiecte”. După care – la alegere.

 10.08.2016