În RM reforma fiscală a început în 1997, când Parlamentul a adoptat Strategia de reformă fiscală.

Un element important al reformei a fost elaborarea Codului fiscal.

Mai multe echipe de experţi străini, locali şi funcţionari au fost implicaţi, iar titlurile din actualul Cod fiscal au fost elaborate în perioada 1997-2006:

Titlul I – Dispoziţii generale

Titlul II – Impozitul pe venit

Titlul III – Taxa pe valoarea adăugată

Titlul IV – Accizele

Titlul V – Administrarea fiscală

Titlul VI – Impozitul pe bunurile imobiliare

Titlul VII – Taxele locale

Titlul VIII – Taxele pentru resursele naturale

Titlul IX – Taxele rutiere

Ulterior (2010 – 1012) au existat porniri de elaborare a încă câteva titluri (X, XI şi XII), pentru a completa Codul.

Din iulie 2013 au fost operate foarte multe modificări la Codul fiscal, care l-au făcut unul agramat, cu articole şi prevederi contradictorii şi în interesul anumitor grupuri de interese. Autorii records-meni la modificări în Codul fiscal sunt cunoscuţi. Unii chiar îşi etalau numărul de „iniţiative” de modificare a Codului ca eficienţă de deputat. Mai puţin au vorbit despre partea cealaltă, adevărată, a motivaţiei de a umbla la Cod.

Autorităţile acum declară lansarea elaborării de nou Cod fiscal. Poate era mai simplu şi mai ieftin de anulat modificările din iulie 2013 – până-n prezent făcute la Codul fiscal în interesul grupurilor de interese? Luând în considerare şi perioada lungă în care a fost elaborat Codul fiscal, la care şi contribuabilii şi organele fiscale abia de s-au acomodat către anul 2013.

Un nou Cod fiscal va necesita efort intelectual, extern şi local, resurse financiare şi mult timp.

Poate dacă tot se insistă pe un nou Cod – de ce să nu fie preluat unul deja existent: în română, în deplină conformitate cu Acquis-ului  comunitar, testat în UE şi, poate cel mai important – foarte prietenos şi simplu pentru contribuabili (din mărturiile celor care-şi închid afacerile aici şi activează deja peste Prut).

Da, e vorba de Codul fiscal al României.

În acest caz, de preluare a Codului fiscal din România – cheltuielile (intelectuale, financiare, de timp) vor fi nu pentru inventarea de o nouă bicicletă, ci pentru pregătirea implementării unui Cod fiscal, perfect euro-conform.

Aşa un punct de vedere doar, în condiţiile în care contribuabilii au obosit de experimente, bugetul nu dispune de mijloace proprii pentru noi elaborări, iar partenerii de dezvoltare nu mai cred că vor mai accepta iar să finanţeze ce a mai fost finanţat mulţi ani la rând.

24.07.2016

P.S. Sunt curios să văd nota de argumentare privind necesitatea elaborării unui nou Cod fiscal şi argumentarea de ce anume „inventarea bicicletei” a fost aleasă ca formă de realizare a acestei porniri.