cu siguranţă una, deocamdată, mai există

Două grupuri de interese, fiecare luptă pentru a influenţa decizia BNM, pentru a obţine decizie dorită. Fiecare cu dorinţa sa. Fiecare cum ştie s-o facă mai bine:

Primul grupcu şi prin judecăţi. Uneori chiar le mergea bine, cu ajutorul celor din grupul doi. Erau parteneri – două grupuri partenere. Acum – ameninţă deja cu judecăţi străine.
Cel de-al doilea grupcu modificări de legi, apărute peste noapte, ca să împingă (cu vot colectiv, cum a mai fost şi prin 2013-2015) de astă dată BNM către o anumită decizie şi să pară că e decizia BNM chiar.
Două grupuri de interese, doua opţiuni de decizii. Ambele – una mai proastă decât alta pentru noul guvernator din conducerea veche a BNM.
E capabilă oare BNM să genereze o a treia opţiune de decizie? Pentru că cele de la suprafaţă ar putea fi fatale pentru noul guvernator. Care e pus la margine de prăpastie ca să ia decizie “independentă”. Va depinde oare decizia de el, de noul guvernator? Sau vechea conducere a BNM va decide exact cum a ştiut s-o facă – în dependenţă dacă e război sau de e lună de miere între politicieni şi grupuri, de e an electoral sau de-s riscuri geo-politice la mijloc…
Urmează zile interesante.
PS: îmi aduce aminte de situaţia din 2011-2013 a unui ministru. Care s-a opus deciziilor impuse de grupuri cu statut de aleşi…
Să vedem ce alege guvernatorul. Sau cu ce se va alege.
O a treia opţiune există oricând. Dacă nu e prea târziu.
22.06.2016