Chiar dacă sunt anunţate alegeri pentru toamna care vine – nu sunt clare regulile de joc. Deatât acest exerciţiu este unul mai mult pentru cei de la putere. În încercarea de a oferi legalitate spectacolului care urmează – se inventează fel de fel de iniţiative, una mai nastruşnică decât alta.

Fiecare actor işi are rolul său. Şi î-l joacă aşa ca sa fie ulterior parte a creaturii care se doreşte a se vedea din noiembrie 2016.
La început de primăvară am aflat că preşedintele va fi votat de fiecare. Adică, într-o criză de legitimitate majoritatea din întuneric a refuzat să-şi asume numirea unui preşedinte, lucru care trebuia să se întâmple chiar în primăvară.

Fără a crea un cadru legal necesar organizării unor alegeri cu atragerea cetăţenilor, guvernarea din întuneric s-a grăbit să stabilească ziua alegerilor.
Suntem aproape de mijloc de vară – apar iniţiative, sporadic, rupte din context, unele mai decat altele, dar reguli certe legale nu există.

Intenţionat.

Fără date oficiale ale recensământului, cu un spațiu larg de “manevrare” pentru guvernare, fără afișaj electoral, fără claritate cine poate candida, cu 15 mii semnături – ca formă de constrangere şi îngrădire a dreptului de a fi ales, … – mai urmează şi alte surprize pe care le clocește guvernarea din întuneric.

Neavând reguli clare de care să te conduci – nu e de mirare cum arată Moldova, Chișinăul şi fiecare altă localitate sau fiecare cetăţean. Asta e forma de conducere din întuneric, care asigură confort regimului care deja prinde rădăcini tot mai adânci.

Alegeri pentru ca să nu mai alegi.
Un simplu exercițiu. Teleghidat.

15.06.2016

Advertisements