Străbătut-am oraşul în lung şi-n lat. Peste tot anunţuri: “chirie”, “de vânzare”, “urgent”, … aşa ceva n-a mai fost până acum. Imobile mai vechi şi mai noi, oficii mai chinuite şi împachetate modern, spaţii comerciale, case şi vile urbane… Unele nefinisate chiar.

Oraşul moare. Pentru că tot mai puţini sunt dornicii de a cumpăra, de a sta cu chirie, de a mai reacţiona la urgenţele de aici.

Lumea pleacă. Oriunde, doar să plece de aici. Aşa e în oraş, aşa e şi la sat.

Statul moare economic.

Pleacă cei care ştiu ce vor şi ştiu că pot. Le-a reuşit aici, vor reuşi şi prin alte părţi. Au avut afaceri, şi-au făcut case şi gospodării să le crească familiile aici. Dar se schimbă brusc dorinţa de a mai face şi a sta acasă. Şi aleg să plece. Să-şi protejeze avuţia, familia, dreptul de a gândi şi a munci, de a crea şi a trăi.

În astfel de condiţii şi cu mari abateri de la norme metodologice, norme legale şi de bun simţ – cât de relevante vor mai fi în 2017 (aşa cum prevede “planul propriu” al unora) datele preliminare (!) ale recensământului populației şi al locuinţelor din mai 2014? Dacă ele deja nu mai sunt relevante.

Ţară scoasă/băgată în off-shore-uri de politicieni miopi.

17.05.2016

 

 

 

Advertisements