Am formulat câte o întrebare pentru fiecare candidat la şefia BNM.

Avem şi primul răspuns. Mi-am dorit ca prin răspunsurile sale candidaţii să-şi descopere mai bine anumite capacităţi şi aptitudini, care le pot oferi şi alte oportunităţi de ocupare, poate, şi a altor funcţii importante în Republica Moldova, deocamdată ocupate pe criterii politice.

O bună parte dintre candidaţi a reuşit o carieră de succes departe de casă. Au fost şi sunt apreciaţi acolo, în străinătate, pentru profesionalism, dedicaţie, atitudine, iar aici, acasă, locurile care posibil le merită sunt ocupate. Deocamdată.

https://vnegruta.wordpress.com/2016/02/23/electorala-bnm-cate-o-intrebare-pentru-fiecare/

Punctuaţia şi gramatica este păstrată din original, cum a parvenit.

Serghei Melnik: ce credeţi despre piaţa de capital din Republica Moldova şi care ar fi perspectivele acestui sector, dar şi a CNPF ca regulator al sectorului financiar non-bancar?

Răspuns:

“Experienta mea in compania care o conduc Wolf Blitz Inc., este de a structura companiile cu capital privat pentru a  le plasa, capitaliza pe bursa de valori a Statelor Unite si eventuala deservire a clientilor la emisiile secundare, plasarea privata a actiunilor pe piata (plasarea prin evitarea inregistrari actiunilor, consultanta in privinta actelor de supunere la Sarbanes–Oxley, raportarea anuala si trimestrala la SEC (Comisia pentru Hirtiile de Valori a SUA) si multe altele. In fine, cunostintele mele  sint legate de piata fiinanciara din SUA, care le prezint proprietarilor companiilor Est Europene pentru a capitaliza activele companiilor lor, a primi accesul la cea mai lichida piata din lume si nu in ultimul rind, de a proteja businessul de atacuri raider si presiuni guvernamentale (cazul cu Yukos cred ca o sa opreasca autoritatile Ruse sa mai preia vreo companie publica americana).

I-mi este greau sa am o opinie positiva fata de piata de capital din Republica Moldova. Primul fapt ce vreau sa-l mentionez este lipsa de lichiditate, lipsa de cotizari care sint legate direct de piata hirtiilor de valori, la acest subiect, eu nu inteleg cine determina pretul actiunilor? Lipsa de lichiditate e probabil legata si de legea simplistica cu privire la Hirtiile de valori si Bursa hirtiilor de valori.

Articolul 12. Cerinţele faţă de participanţi profesionişti (am parerea ca se au in vedere casele de brocheraj) la piaţa hîrtiilor de valoare.
    Cerinţele de calificare, financiare şi de altă natură cărora trebuie să le corespundă participanţii profesionişti la piaţa hîrtiilor de  valoare,  conducătorii şi colaboratorii (reprezentanţii) lor ca  să primească licenţe pentru efectuarea operaţiunilor cu hîrtii de valoare le stabileşte Comisia  de  stat  pentru piaţa  hîrtiilor de  valoare,  în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Si atit? Nici o cerinta fata de Capitalul Statutar, polita de asigurare care trebuie sa o aiba fiecare participant, de cel putin $1,000,000 in caz de frauda?  Unde e garantia Statului, in cazul dat al Bancii Nationale sau a unei companii de Asigurare unde fiecare membru ar trebuie sa plateasca cotizatii pentru asigurare? Potrivit legii SUA,  aceata organizatie de asigurare este SIPC (creata in 1970 pentru protejarea investorilor), cu care fiecare participant profesionist este asigurat, garanteaza fiecare cont de Brocheraj pina la $500,000, din care $250,000 cash caz de bancrotizare, si aceasta nu se refera la actiunile simple si obligatiile detinute in DTC (Depository Trust Company), care garanteaza 100% a activelor pe conturile sale. Se primeste ca maximum cu ce risca unul dintre cei mai importanti jucatori ai pietie hirtiilor de valoare din Moldova este cu pierderea licentei, indifferent de prejudiciile aduse din activitatea sa frauduloasa.  Aceias se refera si la alti participanti “garanti” la respectarea integritatiii procesului de schimb de hirtii de valori. Multe ori vad referinte, “conform legislatiei in vigoare”…, care lege in particular se are in vedere, ca un investor simplu, chite si care legi trebuie sa mai citesc ca sa stiu drepturile mele in caz ca participantul meu profesionist m-a defraudad de active?

Am multe intrabari si la reglamentarea Burselor si participantilor. In SUA participatii profesionisti se reglamenteaza de FINRA, in general piata hirtiilor de valori de SEC. O legea intreaga, Act of 1934 este referita acestui organ, in legea noastra un paragraf despre Comisia de Stat pentru Hirtiile de Valori. Eu nu vad in lege pirghiile de reglamentare a pietii. Legea cu privire la CNPF incearca aceasta reglamentare, dar pare ca vorbeste mai mult de gestionare cit de reglamentare. Legea necesita o standartizare in ce priveste raportarea raporturilor financiare. Toate companiile cotate trebuie sa le prezinte trimestrial neauditate si annual auditate, aceasta informatie trebuie sa devine imediat public, in cazul SUA raportarea uniforma se face prin sistema EDGAR, si este imediat accesibile pentru public. Sint sigur ca sint ordonate (“prevazute de lege”), dar nu sint sigur ca informatia este imediat accesibila pe web. Daca este, ma iertati, pur si simplu nu cunosc, si nu vad nici o prevedere in lege. Vad multe masuri punitive pentru participanti, multe masuri de gestionare, in vederea transparentei numai o propositie in articolul 3. Asigurarea transparentei ar fi primul pas de a cistiga confidenta investorui.

Noi avem un exemplu deosebit in legile din SUA care reglamenteaza piata financiara, Securities Act of 1933 care are doua princippii de baza:

1. Cere ca investitorii sa primeasca informatie materiala, suficienta
2. Interzice reprezentarile false si alte fraude la vinderea hirtiilor de valor la public.

Act of 1934 a stabilit Comisia Hirtiilor de Valori (SEC), nu o sa ma dau in detalii la continut, dar am intrebarea: Avind acces la asa o legislatie monumentala ca Act of 1933 si 1934, plus reglamentarea de catre FINRA a participantilor pietii si Burselor, plus un sir de acte noi care au fost emise in urma fraudelor masive din ultimul deceniu, de ce in Republica Moldova piata este reglamentata de asa o legislatie slaba, in care mai mare e paragraful care descrie ce si de unde se gestioneaza, unde e officiul central, decit continutul paragrafului care se refera direct la protectia investorilor.

Poate intradevar am fost prea mult in afara tarii, dar eu nu vad nici o perspectiva de a atrage investitii in tara Moldovei prin bursa hirtiilor de valori a Moldovei. Legea este mult prea simplistica si o supraveghere dubioasa in cel mai bun caz. De pirghiile de implimentare nu o sa ma ating, fiindca nu le cunosc, dar reiesind din legile care le-am citit nu cred ca sunt mai avansate. Cu multe persoane dubioase care devin foarte sofisticate pe piatele internationale a hirtiilor de valori, Moldova ar aparea ca un calderon de oportunitate pentru perpetrarea fraudelor, la momentul dat nu vad ce ar putea sa-i opreasca.  Doar de lipsa de lichiditate.

Un moment important vreau sa adaug. Faptul ca nu este interes de a investi in companiile moldovenesti prin Bursa Hirtiilor de valori in Moldova inca nu inseamna ca nu este interes de a investiti in companiile moldovenesti. Cele doua companii din Moldova pe care le-am plasat au avut foarte mare interes de la investori. Prima s-a ridicat din Februarie 2003, cind a fost restructurata, pina in Noiembrie 2003 cind a fost plasata pe piata AMEX de la sub 1$ la 5$ actiunea, dupa plasare pe AMEX in doua saptamiini actiunile sa ridicat la sub 11$, cu volum de peste 100,000 de actiuni pe zi. Aceias se refera la a doua companie, care am plasat-o pe piata OTCBB in 2007, daca nu ma gresec, actiunile le-am deschis la $0.25, timp de primele 4 luni au ajuns la peste 3$, eventual peste inca ceva timpi au ajuns la 10$, iarasi cu volum de peste 100,000 unele zile. Inchipuitiva acum ca fiecare din companiii avea peste 10,000,000 de actiuni emise, deci la un moment anumit capitalizarile a doua companii mici din Moldova aveau o capitalizare de peste $100,000,000 fiecare. Dupa cum am spus, cea mai lichida piata din lume.
Interesul e mare, asta e dovada, investorului i-i place sa investeasca in ce intelege, actiunile plasate pe piata americana – el intelege, regurile el intelege, el intelege ca poate sa piarda putin sau tot daca compania nu are succes, dar el pierde dupa reguli, nu in urma faptului ca cineva pur si simplu poate sa-l deposedeze de actiuni sau bani.

Sper ca nu e prea lung raspunsul si am atins intrebarea care va interesa.

Cu respent,

Serguei”