Ceva timp în urmă m-am interesat despre istoria introducerii unui regim special de politică monetară în cazul Estoniei la începutul anilor ‘90. Cazul este interesant pentru că este legat şi de trecutul istoric al acestei mici ţări europene. Îmi aduc aminte chiar şi despre o legendă, precum că moneda naţională, krona estoniană, a fost fixată din 1992 încoace de rezervele estoniene scoase la începutul anilor ’40 în Marea Britanie. Adică, conform acelei legende, succesul care a urmat din introducerea unei noi monede în condiţiile unui regim de politică monetară, diferită decât cele practicate pe continent, are rădăcini în deciziile autorităţilor la începutul anilor ’40. Este o lecţie captivantă şi de tras concluzii (mai târziu, altădată, o să vedem şi de ce este interesant acest caz pentru Moldova, fără legende).

http://www.imf.org/external/pubs/ft/wp/2002/wp0296.pdf

Mai recent am văzut la BBC un articol despre faptul că, totuşi, cineva este preocupat să identifice cine şi ce este acea entitate care are drepturi de tragere asupra miliardului scos din Moldova.

http://www.bbc.com/news/magazine-34445201 şi aici http://agora.md/stiri/13201/bbc-compania-cu-dreptul-sa-ridice-miliardul-furat-are-sediu-intr-o-casa-municipala

Şi mi-a venit un gând: poate, totuşi, cei care au scos miliardul peste hotare s-au gândit ca estonienii în anii ‘40 să facă un bine viitoarelor generaţii, când în Moldova va reveni liniştea? Poate, totuşi, nu-i totul chiar aşa pierdut cu ei? Şi la primul apel banii se pot întoarce înapoi? Să fie ei chiar atât de grijulii de noi toţi care nu pricep prea multe în politică, geopolitică, economie şi finanţe?

De-ar fi aşa, am putea să ne relaxăm un pic. Suntem în siguranţă. Ei au avut grijă de noi.

Dar guvernanţii noştri de azi nu sunt guvernanţii estonieni din anii ‘40.

Şi iar revin la idea că cele scrise în articolul din BBC au o legătură cu cei de aici. Unde-i butonul magic?

Avuţia naţiunii a încăput într-un apartament cu două odăi. Câţi sunt gata să-şi facă înscriere acolo? Sau, poate, să readucă avuţia de unde a fost plecată?

28.10.2015

Advertisements