La sfârşit de săptămână, după atâta gunoi informaţional văzut, e nevoie de popas.

Guvernanţii, cei din faţă şi cei din spate, să se aseze şi să se clarifice unde au ajuns, de ce, ce vor să facă mai departe şi cu care mesaje adecvate şi relevante să-şi facă apariţia sau să-şi delege actorii în faţa cetăţenilor. Lăsaţi populismul şi aptitudinile şcolite de manipulare la o parte, sunt contraindicate.

Cei care vorbesc în numele protestatarilor – să-şi coordoneze bine cerinţele, focusate pe probleme exacte, de sistem, care au finalitate într-un timp previzibil. Nu lansaţi subiecte largi şi globale, pentru care nici mandat nu este. Nu intraţi în polemici pe subiecte care vă depăşesc. Uitaţi de propriul “eu”. Nu dezamăgiţi.

Păstraţi în negocieri un principiu de paritate numerică: ambele parţi să fie reprezentate de acelaşi număr de participanţi la masa de negocieri. În negocieri nu castigă cei mulţi prezenţi, se câştigă doar prin calitatea mesajelor şi prin insistenţa argumentelor.

Sunt protestatar şi-mi doresc în final să văd altfel de atitudini, determinare, curaj, voinţă, mişcare. Suntem la margine de prăpastie toţi, şi unii şi alţii, agăţaţi de acelaşi fir.

Minte multă şi înţelepciune tuturor!
Avem nevoie toţi de asta.

11.09.2015