Azi, 3 martie 2015, ziua am început cu dna poştăriţă, care mi-a adus o scrisorică de la Ala Sîrbu, adică Tutun CTC.

cererea prealabila aici: Tutun CTC

Acum câteva zile, mai exact în ziua de 23 februarie, după şedinţa de judecată în cazul Tutun CTC împotriva Antoniţei Fonari, am postat următoarele observaţii:

Veaceslav Negruta: in judecata reprezentantul tutun ctc m-a intrebat daca “voi merge ca martor in fiecare caz examinat in judecata pentru a sustine oamenii cu pozitii si opinii civice”. i-am zis ca voi merge, daca va fi nevoie. chiar si pentru el, daca va avea si o pozitie civica exprimata. dar stau si ma gandesc: oare ce mai pune la cale? poate vrea tutun ctc sa ne impuna prin decizii de judecata pe toti sa ne apucam de fumat? ca modul sanatos de viata aduce prejudicii ramurii si reduce din salariile managerilor… ceva nu-i bine acolo.”

Interviul la care face referinţă dna Ala Sîrbu reprezintă declaraţiile mele, câteva dintre ele, din cele expuse în instanţa de judecată, ca martor. Respectiv, sub jurământ.

Din aceste considerente consider necesar să constat următoarele:

  1. Cererea prealabilă expediată mie este nu altceva decât încercare de intimidare a martorilor în cazul Tutun CTC împotriva Antoniţei Fonari (în atenţia domnilor V. Lazar şi P. Filip, în cazul acceptului de a fi martori, ca şi mine, de partea dnei Antoniţa Fonari);
  2. În interviul din referinţă subiect al cererii prealabile este doar o constatare a mea. Să înţeleg că celelalte sunt acceptate şi pretenţii nu există?
  3. „Managementul de proastă calitate” constatat de către mine, în baza documentelor prezentate de către Tutun CTC la solicitarea dnei Antoniţa Fonari, a vizat ceva mai mult decât o simplă persoană, care a luat pe propriul nume cele constatate. Or, în opinia mea, Ala Sîrbu nu este Tutun CTC şi Tutun CTC nu este AlaSîrbu. Ala Sîrbu este un simplu administrator, căruia i s-a încredinţat administrarea activelor statului într-o întreprindere;
  4. Fraza din Cererea prealabilă precum că „nu consider activitatea mea pe perioada 2012-până în prezent de o proastă calitate” este una subiectivă şi emotivă. Cifrele prezentate anterior la solicitarea dnei Antoniţa Fonari, dar şi cele prezentate în tabelul din Cererea prealabilă vorbesc contrar celor enunţate de către Ala Sîrbu.
  5. Astfel, enunţul precum că „societatea Tutun CTC  SA a înregistrat profit ce depăşeşte indicatorii de profit pentru anii anteriori” este un fals şi situaţia este de fapt exact inversă pentru perioada la care se face referinţă, 2012-până în prezent. Acest fals uşor poate fi observat în tabelul inclus în Cererea prealabilă. A se vedea rândul „profit” şi cifrele indicate pentru 2012 şi 2013, descreştere faţă de anul anterior, an de an, 2012 faţă de 2011, 2013 faţă de 2012. Alţi indicatori economici au aceiaşi tendinţă, de descreştere. Iar profitul pentru 2014, o mică creştere, cel mai probabil are altă explicaţie: venituri din alte activităţi (poate activităţi financiare, poate comercializare de active, de exemplu), altele decât cele de bază (concluzie bazată pe trendul cifrei de afaceri şi volumul vânzărilor).
  6. Şi din această Cerere prealabilă pot deduce şi confirma, o dată în plus, cele constatate în „interviul oferit agenţiei Agora” în ziua de 23 februarie, pus pe post în ziua de 24 februarie 2015. Şi nu doar cele enunţate începând cu minutul 1.33, ci de la început şi până la sfârşit.
  7. Iar dacă cineva ţine la activele Statului şi dacă opinia mea contează, în calitate de cetăţean, aşi putea face o recomandare generală – să aibă grijă cui îi încredinţează administrarea acestora.

Veaceslav Negruţa

03.03.2015

Advertisements