Am scris în 2005, dar şi în 2013, despre dreptul de a fi ales. Adică, despre lipsa acestui drept pentru cetăţean. Nu mai este actual până la 30 noiembrie şi rămâne pe conştiinţa celor de la Curtea Constituţională. Despre asta – altădată.

Acum despre dreptul de a alege. La noi el e cam la fel cum şi justiţia, şi mass-media liberă şi echidistantă, … – parcă este, dar parcă nu-i.

Parcă avem alegeri pe 30 noiembrie. Dar parcă nici nu sunt alegeri. Parcă intenţionat cineva a/au avut grijă să nu ai din ce/cine să alegi. Mai mulţi chiar s-au pus să interpreteze „sondajele” şi să-ţi dea de înţeles că trebuie cutărică votat. Şi scriitorii, dar şi sondajele tot de cutărică fiind comandate. Manipulare!

Teoretic – în Parlament pot fi maxim 16 partide.

Practic – în viitorul Parlament este loc suficient, dar şi sens, pentru cel puţin 4 (patru) partide pro-europene. Şi, cred, pentru unul stângaci.

Am impresia că imitarea unei campanii electorale este rodul unor anumite înţelegeri deja existente. Şi în „parlamentul lor” nu e voie decât pentru cei care au fost la înţelegeri. Toată lumea crede că pe 30 se va decide spre Vest sau spre Est. Că aşa s-a vrut să se creadă. De fapt, după 30, se doreşte instaurarea confortului pentru cei din înţelegere pentru viitorii 4 ani. Pentru ei este mai puţin important încotro. De la un timp încoace ei nu au culoare şi nu au direcţie. Ei sunt la fel. Şi un tot întreg.

Dacă integrarea europeană contează şi este miza alegerilor din 30 noiembrie, atunci interesul este (trebuie să fie) ca în Parlament să fie cât mai multe partide pro-europene. Şi nu doar cu mesaj sau slogan.

Dar asta nu face parte din înţelegerea celor care mimează campanie.

Sunt sigur, că un punct procentual mai puţin pentru cei consideraţi „mari pro-europeni”, dar dat partidelor pro-europene, care au demonstrat că sunt ca atare, chiar dacă incomode din varii motive celor „mari” – va aduce în cele din urmă mai multe puncte procentuale în plus pentru alegerea europeană.

Avem dreptul să alegem!

Ca să nu ne alegem cu un rău mai bun, aparent, din relele servite cu mult drag pentru şefii săi de unii scriitori, sondaje şi mijloace.

09.11.2014

Advertisements