Buna ziua!

Mă văd obligat şi onorat să încep lecţia. Aula e aproape plină şi studenţii sunt nerăbdători să afle ceva, ce ar trebui să ştie. O să prezint simplu, ca să fie scurt, clar şi cuprinzător. Fără formule, fără funcţii, fără teorii sofisticate.

Prin octombrie 2009 un deputat din Parlament întreba un prim-ministru cum şi de unde aţi moştenit o gaură de 8,5 miliarde lei. Chiar dacă acest deputat ştia ce a lăsat în urma sa şi care va fi efortul şi sacrificiul necesar de a fi aplicate pentru a redresa situaţia. Prim-ministru atunci a spus că o să-şi roage un coleg să-i citească o lecţie pentru a-i fi clar ce a rămas după acest deputat.

Acum văd că tot mai multă lume are nevoie de explicaţii ce şi cum e cu o altă eventuală gaură de peste 8 miliarde lei, care poate să se constate la sfârşit de an, dacă rămâne lumea cu mâinile în jos şi nu se apucă de treabă. Lume e multă, inclusiv şi prim-ministru de atunci. Dar şi altă lume care operează des cu plusuri şi minusuri, ba la stânga, ba la dreapta.

Să facem clare câteva puncte de pornire:

  1. Vorbim de bugetul 2014. Legea bugetului pentru 2014 are parte de venituri aprobate şi are parte de cheltuieli aprobate în decembrie 2013. Diferenţa dintre cheltuieli şi venituri, pentru că cheltuielile sunt mai mari, se cheamă deficit. Acest deficit are şi acoperirea financiară necesară din surse externe şi interne. Tot un fel de găurică, dar cu acoperirea financiară necesară.
  2. Au trecut 7 luni de executare de buget în anul 2014. Multe s-au întâmplat în materie de politică fiscală, când în nopţile ultimelor şedinţe în plen (în decembrie 2013 şi în iulie 2014) au fost luate decizii care afectează şi schimbă considerabil estimările iniţiale făcute şi incluse în bugetul 2014. Contrar efectelor reale, care sunt resimţite deja în primele 7 luni, „notele de argumentare” ale modificărilor operate erau pline de inexactităţi şi calcule eronate. Tot ce a fost modificat cu argumentarea că va aduce venituri adiţionale, în realitate, din start, era clar că afectează partea de venituri inclusă în bugetul aprobat 2014.
  3. La partea de cheltuieli pe parcursul anului 2014 au fost adoptate un şir de noi angajamente care, din păcate, nu au acoperirea financiară necesară. Da, sigur, asta NU înseamnă că pensii şi salarii nu vor fi achitate. Vor fi achitate. Doar că este riscul mare că alte cheltuieli din categoria cheltuieli capitale, transferuri, altele, pot rămâne neonorate şi anul se poate încheia cu datorii creditoare (un termen mai vechi, dar bine cunoscut).
  4.  Premizele macroeconomice pe care a fost construit bugetul 2014 se deteriorează din mai multe considerente, dar în mod special din cauza încetinirii activităţilor economice în regiune, schimbului comercial şi, respectiv, determină capacităţi în descreştere de onorare a angajamentelor fiscale de către cei care contribuie la formarea bugetului.
  5. Toate datele prezentate şi cu care s-a operat în estimarea unei eventuale probleme financiare, în condiţiile dacă nu se opresc presiunile populiste, fără acoperire financiară, dacă nu se face de urgenţă o rectificare de buget, cu cifre recalculate, reieşind şi din noul cadru macroeconomic estimat până la sfârşit de an, – toate datele sunt luate din raportul prezentat pe pagina oficială a Ministerului finanţelor privind executarea bugetului în primele 7 luni. http://www.mf.gov.md/reports . Şi aici încă nu sunt simţite efectele deciziilor din iulie 2014. Efectele vin pe a doua parte a anului 2014.
  6. Ca să fie şi mai simplu: dacă e să ne imaginăm că un pahar este partea de cheltuieli a bugetului şi lumea aşteaptă să primească un strop de apă din acest pahar, iar apa din interior este partea de venituri,  atunci partea goală a paharului este deficitul. În cazul bugetului aprobat partea goală a paharului avea şi sursele de finanţare. Acum, pe parcursul anului 2014, paharul iniţial a fost substituit cu un pahar mai mare, cu aşteptări mai mari din partea celor care aşteaptă stropul său de apă promis. Dar din păcate, apă în acest pahar poate fi mai puţină (deciziile nocturne se fac  vizibile şi amplifică evoluţiile regionale asupra viitoarelor încasări). În acest pahar, mai mare, care este diferit de cel oficial, partea goală a paharului este acea gaură care poate să apară la sfârşit de an.  Şi ea apare atât pe partea de venituri, cât şi pe partea de cheltuieli.

Nu voi da sfaturi. E suficient să deschizi Programul de stabilizare şi relansare economică din 1 decembrie 2009. Sunt multe momente utile incluse acolo, care fiind aplicate, au ajutat atunci să se depăşească moştenirea lăsată de comunişti, urmare a unor politici iresponsabile şi populiste.

Republica Moldova este printre primele ţări din lume care a aderat la Open Data şi care a implementat şi instrumentul BOOST de transparenţă a datelor bugetare. Respectiv, chiar dacă eşti oficial ”în afara sistemului”, ai acces la toate informaţiile, sigur – dacă ştii să lucrezi cu informaţia. Comentatorii ar trebui să se inspire şi ei de acolo. Pentru că riscă să rămână în discuţii doar cu „oameni din sistem” dar care sunt „în afara subiectului sau temei”.

Sunt ferm convins că decuparea corectă şi la momentul potrivit a unei maladii ajută să previi consecinţele care pot apărea, dacă rămâne maladia netratată. Este o perioada în care pot fi aplicate tratamentele necesare pentru a asigura ulterior sănătatea întregului organism. Iar Guvernului – continuitatea programelor şi proiectelor iniţiate.

P.S. La un an din ziua când m-am retras din partid: Am avut grijă, cu mult respect şi apreciere, să menţin şi comunicarea cu oamenii dragi mie din partidul din care am făcut parte. Oameni de la care am învăţat multe. Sunt oameni excepţionali. Mă bucur şi văd o perspectivă de europenizare continuă şi accelerată în interiorul partidului odată cu aderarea bunelor mele foste colege din echipa Guvernului, care vor aduce mai multă Europă în partid, mai multe valori europene, valori care sunt simple de tot: omul, cetăţeanul, respectul şi atenţia faţă de om, opinii, dezbateri, buna ziua, mulţumesc, apreciez, scuze … Sunt sigur că într-o bună zi, când partidul va deveni europenizat pe intern, o să-mi pară rău că m-am retras din partidul în care am pus mult suflet şi dăruire, implicare şi care încă-mi este „al meu”.