Am o deosebită atitudine faţă de oamenii care sunt în funcţii publice – funcţionari publici – şi care, în pofida tuturor constrângerilor şi lipsurilor existente, reuşesc să-şi facă meseria cu demnitate şi mândrie profesională.

Deseori, pe nedrept, sunt călcaţi în picioare, public şi mediatic, din simplu motiv că printre ei sunt şi oameni întâmplători pentru domeniu, deseori aduşi în funcţii pentru o perioadă temporară de către valul „schimbărilor puterii”, care au misiuni speciale şi discreditează numele de funcţionar public. Se mai întâmplă că adevăraţii funcţionari publici să fie aruncaţi în gura lumii pentru a distrage de la problemele create de acei oameni întâmplători, de transit, de prin preajmă puși de puteri.

Este cel mai uşor să vorbeşti la general despre birocraţie, corupţie şi să pui toţi oamenii din serviciul public într-o oală. Aşa este chiar convenabil unor cetăţeni, care se consideră domnitori de ţări şi suflete.

Am întâlnit mulţi funcţionari publici care sunt devotaţi muncii pe care o fac. Şi o fac cu mult profesionalism, dedicaţie şi implicare.

Dar am văzut şi tot mai mulţi „prin treacăt”, care fac probleme, care fac actul guvernării vulnerabil, care discreditează locul unde au fost paraşutaţi. Loc străin pentru aceşti paraziţi. Fără studii relevante, fără experienţă necesară, dar cu pretenţii mari pentru confort şi beneficii personale şi imediate. Unii chiar au reuşit să migreze dintr-o putere în alta şi să fie pe placul tuturor.

Acest public, adus în funcţii, este răul mare pentru orice domeniu. El descurajează funcţionarii publici şi-i face să se simtă demotivaţi. El frânează creşterea, dezvoltarea şi subminează o bună guvernare. Acest public este baza fărădelegii, abuzurilor şi corupţiei. Acest public pus în funcții sunt „omuleţii verzi” de culoare roşie, albastră, verde, albăstrie, …, şi fără culoare, care blochează instituţiile Statului să-şi facă meseria, care pune în pericol Statul şi buna guvernare a Statului, care ţine aceste instituţii ale Statului în captivitatea unor interese de grup şi de business.

Nici vorbă, societatea are nevoie şi de funcţionari publici noi. Cât mai mulţi. Bine pregătiţi şi cu respect faţă de Lege. Funcţionari, care să fie parte a procesului de elaborare a deciziilor şi nu simpli împachetatori de decizii deja luate de alte „centre de decizii”, din afara Executivului şi Legislativului.

20.08.2014