O ştire mi-a reţinut atenţia:

http://www.noi.md/md/news_id/44053

Şi asta în contextul evenimentelor din anii 2011-2012, dar cu referinţă la un alt caz.

În această ştire sunt câteva nume similare cu cele din cazul 2012. Dar despre altceva este vorba.

În cazul descris în ştirea respectivă reiese că anumite decizii ale regulatorului şi supraveghetorului în domeniul bancar, Banca Naţională a Moldovei, poate duce la distragerea de resurse financiare considerabile. Adică, decizii ale unei instituţii independente pot crea decizii împotriva Statului Republica Moldova. Sigur, sunt enorm de mari cheltuielile de reprezentare în instanţele internaţionale, dar şi mai mari pot fi consecinţele deciziilor instituţiei independente. Cifra se poate ridica la ordinul milioanelor.

În celălalt caz, cel din 2012, şi tot cu aceşti agenţi economici în prim-plan, care încercau să devalizeze Statul Republica Moldova (acţiune realizată ulterior, în 2013, şi cu alţi actori), aceiaşi instituţie responsabilă de supraveghere şi reglementare în domeniul dat, BNM, ia decizie fatală pentru Statul Republica Moldova – de a legaliza prezenţa acestor companii în capitalul unui activ de interes public major. Legalizarea acestor companii, efectuată de către BNM, ulterior a dus la devalizarea Statului Republica Moldova, scenariu prin care din majoritar cu 56% Statul a rămas cu doar 33%.

Aceleaşi mecanisme şi instrumente, cu pachete mici sub 5 la sută, aceiaşi agenţi economici cu aceiaşi fondatori în spate, … ,  – într-un  caz deciziile BNM pot costa bugetul statului sute de milioane, iar în alt caz – deciziile BNM au dus la devalizarea Statului de pachetul majoritar. Şi mai straniu este că exact în primul caz, când era vorba de proprietăţile Statului Republica Moldova, BNM a ales cea mai proastă decizie posibilă. Pentru Statul Republica Moldova.

Unii se aleg cu dosare penale pentru protejarea intereselor Statului Republica Moldova şi necolaborare cu astfel de şmecherii (despre asta altădată, şi cu documente confirmative), alţii – rămân activi în inventarea de noi decizii „interesante”. Împotriva Statului Republica Moldova…

Apropo, în noua listă de sancţiuni aplicate de către SUA, publicată în ziua de 16 iulie 2014, este vizat şi un mai nou „investitor” în sectorul bancar din Republica Moldova … Atenţie mare! Prin acel „proiect investiţional” zilnic sunt rulaţi banii bugetari din Republica Moldova, salariile şi pensiile plătite din bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurărilor sociale de stat şi o parte din bugetul asigurărilor medicale (http://www.treasury.gov/ofac/downloads/ssi.pdf). Iar Consiliul directorilor al FMI bătea în clopote săptămâna trecută. Aţi auzit clopotele?

 

17 iulie 2014

 

Advertisements