Am pornit acest blog pentru a-mi plasa punctele mele de vedere asupra unor probleme de interes public. Cred că am tot dreptul, reieşind din experienţa acumulată, dar şi mai mult din dorinţa şi spiritul de cetăţean, care poate să ajute. Uneori cu un sfat bun, altădată – cu anumite alarme trase asupra unor decizii mai puţin reuşite (sau vădit nereuşite).

Interesul public este unicul de care mă conduc şi în continuare. Poate ajută să intrăm în normalitate şi să intrăm într-un parcurs firesc pentru perioada de după 27 iunie … Poate.

Zilele trecute am fost întrebat pentru ce-mi trebuie, dacă oricum o să se facă aşa cum vor decide oamenii cu decizia. Şi dacă nu cumva reprezint vre-un partid sau dacă am intenţii să apar pe vre-o listă electorală. Răspunsul meu este unul categoric: nu reprezint nici un partid şi nu am planuri pentru a apărea în listele cuiva. Mai trist este, şi probabil asta o simte o bună parte din lumea bună, că nici un partid nu mă mai reprezintă. Eu continuu să mă conduc de visele mele, de principii şi valori interne, adunate în mine de cei 7 ani de acasă, ani de şcoală bună, ani de studii alături de buni profesori şi colegi, 20 de ani de experienţă. Toate acestea sunt mai presus decât construcţiile electorale.

O să scriu pentru că trebuie să decupăm toate abaterile de la logica lucrurilor. Lucruri, care după 27 iunie trebuie să aibă şi o legătură strânsă cu valori şi principii europene veritabile. Iar cei care iau decizii (sau cred că pot face orice) ar trebui sa-şi tempereze poftele şi să permită Executivului şi Legislativului să fie centre de luare a deciziilor şi nu fabrici de legalizare a deciziilor luate în altă parte. Poziţia fiecărui cetăţean, în parte sau împreună, ar putea ajuta enorm.
În următoarele câteva postări, cu abatere de formatul pe care mi l-am propus, o să aduc câteva clarificări necesare pentru o mai bună înţelegere a lucrurilor descrise mai sus.

Moldova are nevoie de cetăţeni! Oameni care, de rând cu drepturi, au şi obligaţiuni. Fără atitudine, implicare şi spirit de respect (faţă de om, Lege, instituţii) ne va fi mult mai greu să fim înţeleşi şi respectaţi. Multe trebuie să fie altfel după 27 iunie …

8 iulie 2014