Toamna anului 2008 – în condiţiile unei crize economice, care venea şi peste Moldova (pe care cei de la guvernare se făceau să nu observe) guvernarea comunistă adoptă Legea bugetului 2009. La partea de cheltuieli era inclusă o lista enormă de promisiuni electorale pentru aprilie 2009. Promisiuni fără acoperirea financiară. La partea de venituri – sume crescute ca pe drojdii, ireale de a fi acumulate la buget. O totală necorelare a promisiunilor cu capacitatea fiscală în condiţiile degradării şi descreşterii economice pentru anul 2009.

28 iunie 2014 – în condiţiile unui handicap la partea de venituri faţă de bugetul aprobat 2014 pentru primele 5 luni, chiar şi cu ajutorul enorm de mare din partea deprecierii evidente a monedei naţionale, Guvernul aprobă rectificări la bugetul 2014 prin care umflă veniturile cu 940 milioane lei şi împarte peste un miliard de lei (1071 milioane), ireal de încasat peste cifrele aprobate iniţial în bugetul 2014. În ştirile seci din acea zi se poate desluşi doar unde va fi cheltuit miliardul şi nimic despre de unde vor fi luate supravenituri. Gaură!

Este şi acum an electoral …

Ştim ce am avut în 2009, rezultat al unor astfel de jocuri periculoase („echilibristică”): descreştere economică, blocaje financiare şi neplăţi de peste un miliard de lei (oficial), sechestru bugetar aplicat pe 20% din transferurile către autorităţile publice locale, întârzieri la plata salariilor şi pensiilor, deficit estimat la momentul plecării guvernanţilor comunişti în opoziţie (septembrie2009) de 8,5 miliarde lei.

Ce va fi după alegerile din 30 noiembrie 2014 vom vedea … Dar cu siguranţă va fi mult mai greu de refăcut, ceea ce azi încă mai poate fi corectat.

Tare nu-mi doresc revenirea celor din opoziţia de azi, adică guvernarea de atunci. Asta ar însemna vise şi speranţe spulberate, care abia de au reaprins pe 27 iunie 2014.

Dar nu înţeleg de ce guvernanţii actuali atât de mult le copie greşelile şi repetă năravurile şi capriciile celor din 2009? De ce cu atâta insistenţă imediat după 27 iunie? …

Stimaţi foşti colegi din Guvern, aţi înţeles că aţi aprobat rectificări la Bugetul 2014? Stimaţi aleşi ai poporului, vă aşteaptă o nouă votare în noaptea ultimei şedinţe plenare din această sesiune, înainte de vacanţă. Şi înainte de campanie electorală. Votări în noapte au mai fost, şi în iulie 2010, şi pe 12 iulie şi 23 decembrie 2013. Multe contestate şi neconstituţionale.

Important este ce laşi după tine…

6 iulie 2014

Advertisements