Optimismul din 27 iunie repede se transformă în realism local.

Iar (a câta oară?) apare subiectul iertării păcatelor unui agent economic faţă de Stat. În ziua de 12 iulie 2013 erau 12 milioane, pe 24 decembrie 2013 – deja 24 de milioane, iar acum – Statul rămâne singur cu păcatul altora în sumă de 39 milioane lei.

Pornind de la cum este prezentată informaţia şi reieşind din logica lucrurilor se pare ca Statul este tras pe sfoară de 39 milioane lei. Concluzii trase în baza informaţiilor confuze şi ştirilor la

http://agora.md/stiri/2124/datoria-complexului-monastic-curchi-fata-de-compania-glorinal-ar-putea-fi-preluatA-de-stat

si

http://protv.md/stiri/financiar/compania-glorinal-scutita-de-datoriile-de-15-milioane-de-lei-pe—605631.html

confirmate după lecturarea iniţiativei legislative şi a proiectului de aviz aprobat în şedinţa Guvernului din 28 iunie 2014.

Chiar dacă „avizul Guvernului” încearcă să zăpăcească toată lumea, totuşi, costul real preluat de Stat (prin acest proiect) este de 39 milioane lei, constituit dintr-o gaură la partea de venituri de 14 milioane (scutiri fiscale acordate agentului economic) PLUS angajamente la partea de cheltuieli (datoria Complexului faţă de agent economic ) de 25 milioane lei puse pe seama Ministerului Culturii, adică tot pe seama bugetului.

Prin definiţie, aşa-zisa “datorie a Complexului … în valoare de 25 milioane lei” este diferită de suma obligaţiunilor fiscale ale agentului economic faţă de Stat. Şi juridic, şi economic.

Presupun că Guvernul a aprobat din greşeală un proiect de aviz dezavantajos economic Statului, dar şi defectuos juridic.

Nu cred că astfel de decizii sunt în spiritul zilei istorice de 27 iunie… dar nici conforme cu Programul de activitate al Guvernului.

30 iunie 2014

 

 

Advertisements